måndag 11 februari 2013

Lyckat misslyckande - Chili Con Carne

Tanken var att jag skulle göra vår gamla vanliga köttgrytan men så fick jag tag på cayennepeppar istället för chilipulvret och "olyckan" var ett faktum. Olyckan blev dock en utveckling av grytan och jag gjorde idag chili-con-carne på kött (istället för köttfärs). Det blev gott och gick även hem hos barnen även om cayennepepparen var närvarande. När vi tidigare idag tog en promenad till grannen för att hämta/köpa ägg kom barnen på att de även ville ha pannkakor till "köttsoppan" och det fixade vi självklart när vi kom hem från promenixen. Dock hamnade "hela" smeten (dubbel sats) på golvet och jag var så glad över att vi inte har hunnit renovera fram det gamla trägolvet med breda springor i köket. Blev det pankakor? Ja, 2.5dl blev faktiskt kvar i bunken till 3 pannkakor. Barnen glada.

Chili Con Carne (ca 300kcal/port excl quinor/pasta/ris)


Recept (7port)
1100g Fransyska
3.5 stora röda paprikor
240g kidneybönor
240g stora vita bönor
10 champinjoner
2-3 morötter
0.5dl tomatpuré
vatten
2-4tsk soya
chilipeppar
cayennepeppar
salt
peppar

Bryn köttet kryddat med salt, peppar, chilipeppar och cayennepeppar. Tillsätt vatten så att köttet täcks. Skär 3 paprikor grovt och lägg med köttet. Låt koka under lock på svagvärme (2an-3an) tills köttet är mört och trådigt (minst 2-3h). När köttet är klart se till att det inte är några stora bitar kvar utan gärna mer trådar än bitar. Paprikan bör vara bora och är nu redning i grytan. Tillsätt tomatpuré och soyan. Skär mörötterna grovt och lägg i grytan. Tillsätt mer vatten om så behövs. Skär champinjoner och paprikabiten, som är över, ganska fint och tillsätt 10min innan servering. Servera med sallad och kanske en kolhydrat (1dl quinoa ca 85kcal) om man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar